top of page

DE COLLECTIE

Met meer dan 8000 objecten in huis vertelt het museum de rijke en boeiende geschiedenis van het Garderegiment Grenadiers & Jagers.

Vanaf het begin in 1829 tot en met nu.

Uniform 1e Luitenant der Grenadiers 1854_detail
Overzicht Zaal der Veteranen
Schietboek, in 1871 geschonken door Koning Willem III
Diorama Inzet 11 Bataljon Luchtmobiel Garderegiment Grenadiers en Jagers in Afghanistan
rondleiden door het museum
Detail Thompson machinegeweer
Begrafenis van een  Jager. Isaac Israels 1882
Diorama Slag om de Residentie, mei 1940
Uniform Koning Willem III als Kolonel der Jagers
Detail .50 machinegeweer
Diorame Slag om de Residentie, mei 1940
Schilderij 'Twee Onderofficieren in een wachtlokaal'
Vitrine veteraan Theo van Loo
Koning Willem III, in het uniform der Grenadiers
Overzicht Zaal der Traditiën
Detail afvuurmechanisme voorlader geweer
Marketenster der Grenadiers

De museumcollectie omvat wapens, uniformen, vaandels, gebruiksvoorwerpen, schilderijen (ego) documenten en foto's. Zorgvuldig en overzichtelijk gepresenteerd. Elk object vertelt een eigen verhaal. Onze rondleiders leggen uit, geven duiding, plaatsen dingen in de context van hun tijd en gaan graag met u in gesprek over uw ervaringen en vragen. Informatiezuilen zorgen voor extra verdieping. Zo maken we samen een reis door de bijna 200 jarige geschiedenis van het regiment. 

 

De 'Zaal der Traditiën' vertelt het verhaal vanaf 1829, de begintijd van het regiment. Aanvankelijk bestaat de collectie uit uniformen en aanverwante zaken. Geleidelijk aan wordt uitgebreid met documenten, brieven, foto's en boeken en ontstaat er een bescheiden bibliotheek. De verzameling krijgt een extra impuls door schenkingen van het Koninklijk Huis  en door persoonlijke schenkingen van (oud) regimentsleden. 

De 'Zaal der Veteranen'  toont de inzet van Grenadiers en Jagers bij conflictsituaties in de 20e en 21e eeuw. Zoals de Tweede Wereldoorlog, de Dekolonisatieperiode en de verschillende oorlogs- en vredesmissies na 1950. De inzet van 10 bataljons Grenadiers en Jagers in Nederlands-Indië in de periode 1946-1949 voegt een schat aan (foto)materiaal toe aan de collectie. Ook de meest recente geschiedenis komt aan de orde. In woord en beeld vertelt de collectie over de inzet van 11 Luchtmobiele Bataljon Grenadiers en Jagers in Europa, het Midden-Oosten, Azië en Afrika. 

bottom of page